Watch it! Gutenberg is coming soon voor WordPress!

Watch it! Gutenberg is coming! Ja, ja, het is bijna zover. Binnenkort wordt de editor Gutenberg gelanceerd voor WordPress.

Eind oktober was ik bij WordCamp Utrecht en daar werd ook (weer) gesproken over Gutenberg. Op 19 november 2018, zo vermoeden ze tot nu toe, wordt WordPress 5.0 gelanceerd. 1 van de grootste wijzigingen in deze versie is Gutenberg; de nieuwe editor van WordPress.

Wat verandert er dan? Er wordt al jaren gewerkt met de standaard editor in WordPress om je berichten en pagina’s te maken. Die wordt vervangen door Gutenberg. Gutenberg ziet er heel anders uit en gaat meer uit van blokken waarmee je je pagina of bericht opbouwt. Dat betekent dat je dus voor elk(e) tekstblok, afbeelding, tabel, video, slider e.d. een apart blok aanmaakt.

Het zal ongetwijfeld voor iedereen wennen zijn en vooral dat je moet zoeken naar alles, want tja wij mensen houden van gewoontes; we zijn nu eenmaal ‘gewoontedieren’. Alles gaat op de automatische piloot, dus waarom weer iets veranderen? Bah!

Daarom vraag ik me ook sterk af hoe mensen straks gaan reageren op het feit dat WordPress alles veranderd naar Gutenberg. Zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen en geheel ongevraagd, krijg je het editor Gutenberg in de nieuwe update WordPress 5.0. ‘Waarom ze dat doen? Geen idee, want sommige zitten er helemaal niet op te wachten. Geef me liever een plugin, zodat ik Gutenberg zelf kan installeren wanneer IK dat wil en niet wanneer jullie dat bedacht hebben dat het er is’; zo hoor ik velen om mij heen al denken.

Maar goed; ik zou zeggen; ga lekker snel ontdekken wat Gutenberg precies in houdt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Of anders upload en installeer de plugin die dit voorkomt, zodat alles voorlopig nog bij het oude blijft. Deze plugin is de Classic Editor. Hij wordt aangegeven op je Dashboard als je op de achterkant van je website bent en anders kun je hem opzoeken door te kiezen voor een nieuwe plugin.

Maar pas op: nog niet alle thema’s en plugins zijn klaar voor Gutenberg, dus hier nog even wat tips;

  • Update je website niet zomaar even snel naar de nieuwe versie van WordPress.
  • Maak eerst een goede back-up van je site.
  • Controleer of je thema en plugins al Gutenberg proof zijn. Dit kun je zien bij de maker van je thema en plugins.
  • Controleer plugins die al lang niet meer een update hebben gehad even extra.
  • Optie: installeer de nieuwe WordPress versie eerst op een testomgeving/subdomein en check daar of je website geen hinder ondervindt.
  • Vindt je de nieuwe Gutenberg editor echt niet lekker werken. Installeer dan die Klassieke editor die als plugin verkrijgbaar is.

Ikzelf heb besloten nog even bij de klassieke editor te blijven. Laat Gutenberg nog maar even draaien, zodat alle kinderziektes eruit zijn en/of kunnen worden gehaald. Ondertussen blijf ik lekker ‘spelen in mijn eigen Gutenberg-speeltuin’, zodat ik lekker aan kan modderen met deze editor. Over een tijdje ontkomen we er wellicht niet aan, dan zal alles met Gutenberg worden gemaakt in WordPress. Ik zal dus ook bij mijn klanten de klassieke editor nog blijven gebruiken, dus heb je bij mij een onderhoudspakket of strippenkaart afgenomen, dan zorg ik daarvoor 😊. No Worries!

Durf je het zelf niet aan om die klassieke editor plugin erop te zetten, dan help ik je daar graag mee.  Je weet me te vinden; stuur gewoon een berichtje via: chantal@justnoworries.nl en dan hebben we hier contact over.

Houd de updates dus in de gaten!!!

Laat een reactie achter