Hoe maak je een printscreen van je beeldscherm op je Windows computer?

Herken je dat? Dat je soms iets wilt laten zien aan iemand, zodat diegene begrijpt wat je nu precies ziet op jouw beeldscherm? Of dat je even snel een kopie van iets toe wilt sturen aan iemand? Met een printscreen maak je heel gemakkelijk een afdruk van je beeldscherm, maar soms staat er net iets te veel informatie op die voor diegene niet van belang is. Maar ja, hoe haal je dat dan weer weg?

Je hebt hiervoor verschillende oplossingen. Ik zet ze hier onder elkaar voor je neer.

1. De toestenbordfunctie PrtSc = Printscreen

Je kunt deze functie op je toetsenbord gebruiken om een afbeelding te maken van je gehele beeldscherm. Je kunt deze ‘kopie’ dan weer plakken in bijv. je Word-bestand/mail en hem daar bewerken, zodat alleen dat overblijft wat voor diegene van belang is. Dit doe je door gebruik te maken van de optie ‘bijsnijden’. Je kunt hem dan knippen naar de vorm die je wilt, zodat je de overige zaken kunt verwijderen. Als je dat dan hebt gedaan, klik je naast de afbeelding en dan blijft alleen datgene over van wat je alleen maar wilde laten zien.

Volg hiervoor dit stappenplan:

Printscreen maken door de toetsenbordfunctie PrtSc

  1. Maak een printscreen door op PrtSC op je toetsenbord te drukken
  2. Open een leeg document in bijv. Word, Kies voor Bestand/Plakken en kies in de Menukeuze van Word voor Opmaak
  3. Je selecteert de afbeelding van je printscreen en klikt op Bijsnijden
  4. Kies voor Bijsnijden of Bijsnijden op vorm

printscreen maken

5. Klikken, vasthouden en slepen

Er verschijnen nu  ∟┐ om de gehele afbeelding heen. Zie hieronder bij de pijlen wat ik bedoel. Deze klik je aan met je rechtermuisknop die houd je vast en je sleept dit bijv. naar binnen, zodat je alleen overhoudt wat je wilt laten zien.

printscreen maken

6. Klik naast de afbeelding

Dat wat je weg laat vallen van de printscreen en je dus niet meer wilt ‘bewaren’, wordt nu zwart. Datgene wat overblijft, blijft in het kader staan tussen de haken (∟┐).

printscreen maken

Klik nu naast de afbeelding en dit is het eindresultaat:

printscreen maken

2. De tool Greenshot

Als je wat meer vrijheid wilt, dan kun je Greenshot gebruiken. Je maakt ook hier een printscreen van je beeldscherm, maar dan laat je hem openen in Greenshot en daar kun je hem in zijn geheel bewerken. Je kunt er pijltjes bij zetten, iets omcirkelen, teksten vervagen, zodat ze niet meer leesbaar zijn, tekstballonnen maken, etc. Én….de tool is nog gratis ook!! 🙂

Greenshot

Je kunt de bewerkte printscreen zelfs gemakkelijk overzetten/uploaden naar Outlook/Word/Excel/OneNote/MS Paint of zelfs PowerPoint. Hartstikke handig als je een handleiding moet maken of een e-book. Ik roep maar wat.

 

3. Knipprogramma van Windows

Maar wist je dat Windows ook zo’n soort app/programma heeft? Het heet het Knipprogramma. Iemand maakte mij er op attent. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dat Windows/Microsoft zo’n functie had ingebouwd. Het is gewoon een app die je kunt opzoeken op je pc waar ook al je andere apps/programma’s staan.

Knipprogramma Windows

Het heeft wel minder functies dan Greenshot. Je kunt teksten markeren, schrijven (met je muis) en weer weghalen met de gum-functie. Je kunt deze bewerkte printscreen ook overzetten naar Paint 3D. Om je een idee te geven, zie hieronder wat ik gefabriceerd heb.

Knipprogramma Windows

Je kunt deze bewerkte printscreen ook kopiëren/opslaan of zelfs mailen als bijlage bij een  mail.

Ik heb het uitgeprobeerd, zoals je ziet, maar als je er teksten bij wilt schrijven, dan gaat mijn voorkeur uit naar Greenshot. Dat schrijven met een muis vind ik persoonlijk niet zo heel erg prettig. Maar smaken verschillen…voor ieder wat wils.

 

4. Screenshot van je hele webpagina met Full Page Screen Capture

Met deze tool van Google Full Page Screen Capture kun je van een hele pagina van je website een printscreen maken. Super handig voor als je bijv. een handleiding moet maken of bij een webinar of een social wilt maken voor bij je blogs.

fullpage printscreen

 

5. Plan B….een foto  maken  met je mobiele telefoon

Je kunt natuurlijk altijd voor als je het allemaal super snel wilt fixen, maken en toesturen, ook een foto maken met je mobiele telefoon en deze (eventueel) bewerken en deze naar diegene appen/mailen. Het is maar wat je wilt natuurlijk!

Er zijn uiteraard meerdere wegen die naar Rome leiden of in dit geval naar een knip- en plakfunctie van je beeldscherm.

 

 

Welke tool vindt jij prettig werken voor het maken van een printscreen?

 

Nog meer tips? Volg me dan op social media of lees mijn blogs op mijn site. Ik geef iedere laatste dinsdag/donderdag van de maand een tip over een tool waar ik mee werk voor het bouwen van websites en online leeromgevingen.

Laat een reactie achter