Complimentendag – Belachelijk dat die er is toch?!
Woensdag 1 maart 2017 is het ‘Complimentendag’. Ik vraag me af wie dat in het leven heeft geroepen? Vroeger was er dat toch allemaal niet. Complimentendag, Pannenkoekendag, etc., etc. Het wordt steeds gekker en commerciëler, lijkt het wel. Waarom is het geen gewoonte?
Waarom?
Wat blijkt, de Stichting ‘Momentje voor een Complimentje’ heeft deze dag in het leven geroepen. Zoals je zelf ongetwijfeld ook al wel gemerkt hebt in je leven, zijn wij Nederlanders niet zo scheutig met het geven van complimenten. Waarom eigenlijk? Waarom is het zo moeilijk?
Dit zou kunnen komen door:
–angst voor een verkeerde reactie, want wij Nederlanders willen het vaak ontkrachten;
–niet zonder risico, want je wordt al snel als een slijmbal aangezien;
–niet belangrijk, want we leggen de nadruk op het verkeerde.
Maar als je het goed nagaat, is het toch belachelijk dat er een ‘Dag’ voor in het leven is geroepen? Waarom geven we niet zomaar een compliment aan een ander? Als iemand vindt dat je leuke schoenen of een trui aan hebt, dan mag hij dat toch zeggen en jij kunt dat dan toch gewoon accepteren. Je hoeft dan toch niet meteen te zeggen: “Oh, die heb ik al maanden!”. Als hij/zij het leuk vindt, dan mag dat toch. Je kunt dan toch gewoon zeggen: “Dankjewel!”
Als jouw collega iets goeds heeft gedaan of jou uit de brand heeft geholpen met een klus, dan kun je dat toch ook gewoon benoemen? Als je het maar écht meent!
Tips
Voor degene die het lastig vinden, hieronder wat tips voor het geven van een compliment:
1. Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij …
2. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
3. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend/in bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend/in maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!
4. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.
5. Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.
Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
De Nationale Complimentendag draait namelijk om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering.
Wat mag niet?
Zelfs hiervoor zijn regels en ik kan ze geen ongelijk geven.
Het is dan ook pertinent niet de bedoeling dat er in combinatie met de Nationale Complimentendag!
a) producten of diensten te koop worden aangeboden,
b) of daar waar dat toch gebeurt: deze worden gekocht
Gevolgen als je het niet doet
‘De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden” , aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910). En hoe waar deze stelling is wijzen onderzoeken dagelijks uit. Dit verklaart ook waarom het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1(!) reden is waarom;
-werknemers ontslag nemen
-vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en
-(privé) relaties stuk lopen.
Het lijkt wel of het bijna hetzelfde is wanneer mensen elkaar op straat ook niet meer zo gemakkelijk begroeten door gewoon: “Hallo” te zeggen. Wat is daar moeilijk aan om iemand te begroeten door een simpel “Goedendag”/”Hallo”? Zijn we dan allemaal zo met onszelf bezig? Wordt het maar als ‘normaal’ beschouwd dat je je werk goed doet of dat je een leuke blouse aan hebt? Je hoeft toch ook niet iedere dag een compliment te geven? Kies wat bij jou past, maar doe er iets mee!!! Dat maakt het leven zoveel leuker. Het zou toch zo jammer zijn als mensen hierom weggaan bij jou/jouw bedrijf/jouw stichting…..Of heb ik het mis?
Heb jij al een compliment gehad vandaag? Of er een gegeven? Heb je wat hulp nodig? Dan kun je bijv. deze award gebruiken.
Laat je het me weten als reactie op deze blog? Ook als jij het ook belachelijk vindt dat dit niet een gewoonte is in onze maatschappij.